Zorg voor elkaar met elkaar
Dragers

Bouchra M'rabet
Initiatiefnemer
Onze visie
TCP is een GGZ praktijk met een maatschappelijke visie. De diversiteit in onze samenleving is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Zo leven er vandaag de dag in Eindhoven alleen al 156 nationaliteiten samen en dit terwijl de sociaaleconomische verschillen alleen maar toenemen. Deze verschillen overstijgen het draagvlak van veel mensen. Omgaan met variëteit tast de vanzelfsprekendheid van de eigen lokale identiteit aan.
Wij zien dat de draagvlak op dit moment enorm onder druk staat en dit kan leiden tot stress en uitsluiting, deze uitsluiting kunnen wij niet voorkomen. Wat wij wel kunnen doen is om dit terug draaglijker te maken. Met die groei aan diversiteit heeft ook de geestelijke gezondheidszorg te maken. Te vaak lopen behandelingen als gevolg van verschillen tussen cliënt en hulpverlener spaak. Er wordt simpelweg geen of te weinig rekening gehouden met de verschillende leefwerelden en sociale culturele systemen.
De verdere professionalisering van het zorgaanbod en het wegvallen van de, in het verleden nog zo prominent aanwezige verzuiling, zorgt voor een steeds grotere kloof tussen het professionele zorgsysteem en de leefwereld van cliënten. Dat komt vooral tot uiting wanneer cliënten vanuit een ‘wij-cultuur’ geconfronteerd worden met een op de ‘ik-cultuur’ gebaseerd diagnose- en behandelsysteem. Het gros van de migranten in Nederland is afkomstig uit een wij-cultuur, terwijl de behandelingen gegeven worden door therapeuten die, hoewel zij afkomstig kunnen zijn uit diverse culturen, opgeleid zijn vanuit het perspectief van een ik-cultuur.
Hoe denkt TCP dit werkelijkheid te maken, dit doen wij dankzij onze MISSIE
Onze missie
TCP gaat er van uit dat de betekenis van sociale en psychiatrische problemen eerst in de eigen context onderzocht en gekend moeten worden. Dankzij de combinatie van zelfkennis en professionele ervaringen zijn onze behandelaren in staat om dieper in te gaan bij de leefwereld van de cliënten. TCP helpt uiteindelijk de cliënt mee te nemen in professionele duidingen zonder dat de eigen culturele waarden en normen over het hoofd wordt gezien.
Voor wie?
Wij richten ons op mensen met psychiatrische problemen en/of verslavingsproblemen. Wij behandelen (jong) volwassenen en gezinnen met psychische of psychiatrische klachten en/of verslavingsproblemen binnen de generalistische en specialistische GGZ. Iedereen kan zich aanmelden met of zonder verwijzing. We zijn er voor mensen met of zonder migratieachtergrond en van lichte tot matige problematiek. Wij hebben begrip voor mensen met een ander cultureel achtergrond. Iedereen is welkom bij TCP.